Covid-19 hurtigtest

Korona hurtigtest forklart

Korona-hurtigtest har en noe lavere sensitivitet enn vanlig PCR test men det er mulig å få svært raskt svar og kan være viktig i raskt behov for å fange opp smitte feks. ved utbrudd eller nærkontakter. Den brukes også i begrenset grad før reiser, da kun noen land godtar denne testen.

Den har i nærheten av samme spesifisitet som PCR.

Prøven tas ved dyp neseprøve, deretter brukes reagensglass tilsatt væske. Prøvepinnene blandes godt i reagensen, deretter titreres dette ut for analyse. Ved positivt resultat vil dette slå ut med to positive streker (test og kontroll). Pasienter eller reisende må da umiddelbart i isolasjon inntil evt. PCR resultatet er klart. PCR tas som regel da umiddelbart eller så raskt som mulig.

KLIKK FOR Å BOOKE TIME eller drop-in mandag til fredag 9-11.

Korona hurtigtest / covid-19 antigentest – prosedyrer og viktige poenger

Hurtigtest reise KristiansandKorona hurtigtest bruker for å få raskt svar, dersom det mistenkes positiv covid-19. Dette er spesielt verdifullt dersom det er viktig med raskt resultat ifm feks. smitteoppsporing eller snarlig kartlegging. I tillegg er det i økende bruk før reiser. Land som Storbritannia og USA har nå lettet på kravene til at kun PCR kan brukes ved innreise, og det er nå også mulig med korona hurtigtest, tatt ved prøvestasjonen vår på Søm, for å komme inn i disse landene.

Hurtigtesten vi bruker her på Søm heter Abbott panbio rapid antigen test. Den er en av de anbefalte testene, med høyest sensibilitet og spesifisitet. Nøyaktigheten (sensibiliteten) er dog avhengig av mengde virus som finnes i nasopharynx (dyp nese) til enhver tid. Treffsikkerheten vil derfor være mer varierende hvor du er i forløpet, sammenlignet med feks. en rt-PCR test. Derfor vil alltid en positiv hurtigtest / positiv antigen-test suppleres med en PCR test, gjerne i kombinasjon med dyp neseprøve og halsprøve for å sikre riktig resultat. Til denne er klar etter en positiv hurtigtest, må pasientene i koronakarantene/isolasjon.

Hvordan nå oss ?

Kontakt

Vi treffes i Vardåsveien 69, 4637 Kristiansand. Post sendes samme adresse. Vennligst bruk online-booking for de fleste timebestillinger, men haster det, ring oss på tlf. 38128844.


VED ØYEBLIKKELIG HJELP UTENFOR ÅPNINGSTID

Ring Kristiansand legevakt 116117, eller ved akutte tilstander 113.Copyright Søm Legesenter 2017.  Alle rettigheter reserverte.

test