Covid-19 selvtest

Korona selvtest til hjemmebruk

Korona selvtest kan være nyttig men det kan også være store utfordringer, spesielt knyttet til spesifisitet og sensitivitet med sjanse for falskt negative svar spesielt. Dette er blant annet avhengig av virusmengden på gitt tidspunkt i et evt. smitteforløp. Ved lite symptomer eller tidlig i forløpet vil testen ikke slå ut, til tross for reell covid-19 smitte. Da vil en PCR / NAT test derimot kunne slå ut positivt.

Før utenlandsreise er ikke en selvtest mot korona tilstrekkelig – du trenger en vanlig antigentest/PCR test tatt før reisen. Vi kan hjelpe deg med dette.


Timebestilling for covid-19 test før reise i Kristiansand (klikk her) – eller drop in 9-11 mandag til fredag.

selvtest på koronaHjemmetester mot covid-19 / korona selvtest – fordeler og ulemper

Det er svært viktig at antigen hurtigtestene er CE-IVD merket. Det er gitte kriterier til testutstyret som skal være oppfylt slik som brukervennlighet, sikkerhet, sensitivitet og spesifisitet – og selvfølgelig medisinsk dokumentasjon. Testen skal være på listen til EU over godkjente korona antigentester. 

For at prøveresultatet skal bli riktig er det også svært viktig å følge instruksjoner steg for steg

Alle hjemmetester som viser positivt resultat for SARS-Cov-2 bør kontrolleres med en NAT / rt-PCR. Sensitiviteten på hjemmetestene er i stor grad avhengig av virusmengden i slimhinnen på et gitt prøvetidspunk. Derfor er testen mye mer usikker spesielt i et tidlig forløp på asymptomatiske pasienter.

Noen vanlige tester som bruker ved feks. legesentre er Abbot Panbio rapid test, med svært høy spesifisitet og en sensitivitet som også er høy – over 90 %, men gitt betingelser som når i forløpet av smitte man er.

Vanlig prosedyre er å ta en prøve fra hvert nesebor 5-10 sekunder, mot nesevegge for å få med seg tilstrekkelig sekret. Titervæske blandes opp i reagensrør på forhånd og vattpinnen trykkes godt ned i reagensrøret flere ganger før den klemmes av for å sikre mest mulig virusfrigjøring i reagensrøret.

Du kan ikke bruke hjemmetester for å dokumentere feks. negativ test for et koronasertifikat eller for å få utsendt en reiseattest / fit to fly. Da trengs heller en vanlig antigentest eller en PCR test tatt på et legekontor / coronatest – stasjon.

Det oppstår et vacuum og 4-6 dråper titreres ut på testbrikken. Det tar deretter 15-20 minutter for resultatet. Ved negativt resultat vil det ikke komme noen teststripe men kontrollstripen vil gi utslag. Ved positivt resultat vil begge stripene gi utslag. Det er alltid en sjanse for falskt negativt resultat – og også en liten sjanse for falskt positivt resultat. Dette bør da kontrolleres med en PCR test.

Hvordan nå oss ?

Kontakt

Vi treffes i Vardåsveien 69, 4637 Kristiansand. Post sendes samme adresse. Vennligst bruk online-booking for de fleste timebestillinger, men haster det, ring oss på tlf. 38128844.


VED ØYEBLIKKELIG HJELP UTENFOR ÅPNINGSTID

Ring Kristiansand legevakt 116117, eller ved akutte tilstander 113.Copyright Søm Legesenter 2017.  Alle rettigheter reserverte.

test